23.3.2015

Kerää koko sarja: Helsingin hienoimmat metsät

Jotkut harrastavat matkakohteittensa merkkaamista nuppineulalla (maailman)kartalle. Nykyään sellaisen voi tehdä myös virtuaalisena esimerkiksi Facebookiin. Kun näin Helsingin arvometsät* -kartan, ajattelin tehdä siitä samanlaisen: näkisin missä olen käynyt ja minne voisin mennä seuraavaksi. (Laitoin neulat ensin vihreisiin suojeluesityskohteisiin, joissa olen käynyt.)
Yksinkertaisesti: on kiva tuntea kotipaikkansa metsät, luonnonmaisemat ja lajiyhteisöt ja liittää ne omaan paikkaidentiteettiinsä ja elinpiiriinsä kaiken kulttuurisen mujun rinnalla. Ja mitä tulee niin sanottuihin kuntapalveluihin: arvostan hienoina säilyneitä metsiä siinä missä toimivaa terveyskeskustakin. (Molemmat tärkeitä henkiselle ja ruumiilliselle terveydelle.)


Lähiluontosuhteen vaalimiselle on muitakin syitä. Kaupungissa eli voimakkaasti rakennetussa ympäristössä asuessaan on tärkeää pitää yllä suhdetta johonkin, mikä ei ole ihmisen tekemää, vaan joka elelee jotakuinkin omilla ehdoillaan ja prosessiensa mukaan. Tavallaan jatkuva muistutus siitä, että on täällä muitakin. Koska kaavoitus- ja toimintapäätösten seuraaminen tai niihin vaikuttaminen tuntuu monesta hankalalta ja vieraalta, ei aina tiedosteta (tarpeeksi ajoissa), mikä valtava paine rauhassa elelleitä, suojelemattomia kaupunkimetsiä uhkaa: paitsi rakentaminen, myös jatkuva "siistiminen" ja puistouttaminen. Ei ehkä anneta arvoa ekologisesti tärkeille seikoille kuten monilajisuudelle ja eri-ikäisyydelle, vaan metsäalueen tulee näyttää ihmismakuun väljältä, valoisalta ja "turvalliselta".

Pornaistenniemi
Huopalahti-Munkkiniemi
Luonto-Liiton Lähimetsät haltuun -kampanja (josta tämä postaus sai innoituksensa) on mielestäni myös tarpeellista demokratiatyötä: puolustetaan paitsi toisten lajien olemassaolon oikeutta, myös ihmisten oikeutta lähimetsiinsä: kaikilla ei ole mahdollisuutta lähteä kokemaan elämyksiä kaukaisemmissa wau-luontokohteissa tai edes kansallispuistoissa. On tärkeää, että monimuotoista luontoa löytyisi myös lähempää, jopa osana arkiympyröitämme (vaikka on myös lajeja, jotka eivät niinkään välitä läheisestä rinnakkainelosta ihmiskulttuurin kanssa, siksi niille olisi turvattava toisenlaisia alueita).

Yliskylä-Laajasalo
* Tämä selvitys on esitys kaupungin päättäjille näiden alueiden lajiston ja ekosysteemin turvaamiseksi, metsillä on siis erityistä ekologista arvoa. Monille arvokasta voi olla myös metsään liittyvä kulttuurihistoria, muistot ja virkistysarvot. Sen sijaan olen huolestuneena seurannut "luontoarvon" käsitteen toisenlaista käyttöä, esimerkiksi talousmetsätoimijat (Metsähallitus yms.) saattavat yksipuolisesti ilmoittaa, ettei jossain suojeltavaksi esitetyssä metsässä ole mitään luontoarvoja, ainoastaan talousarvoja, joten sen joutaa hyvillä mielin hakata pois. Mitä jos Museovirasto ilmoittaisi, ettei jollakin sen hallinnoimalla linnalla ole enää mitään kulttuurista arvoa, joten sen voi purkaa pois, saadaan hyviä tiiliä. Voisi seurata aikamoinen äläkkä.

Seuraavaksi paikkaan omaa metsäsivistysaukkoani menemällä Mustavuoren lehtoon, jota sielläpäin asuva ystäväni kutsuu hauskasti "eurooppalaistyyppiseksi" metsäksi.

Malminkartano
*
Helsinki Forest Guide

Foreign tourists, lecturers, exchange students etc. visiting Helsinki usually admire our green town and are guided foremost to Nuuksio national park (in the neighbour city Espoo). But we have beautiful spots inside the capital city borders, too, and they are all available also by the public transportation, which is quite something! It is important to know and to defend your local forests, their ecological and cultural values. The ongoing pressure to cut and build or just to "clean" them is strong. There is a map, where you can find the beautiful, ecologically most valuable forests of Helsinki. Initially, it is a proposal for conservation, but you can use it as a "tour guide", too.

Jollaksen Puuskaniemi on muuten vain mukava metsäinen merenrantakohde ja retkipaikka.

19.3.2015

Auringon houkuttelemat pönkijät


Olen kulkenut nenä maassa tutkaillen, mitä mullasta nousee näin varhaisena keväänä.
Syötävää nousee: rantametsissä vuohenputkien ja nokkosen versoja jo nyt.
Koiranputkia.
Muoviruusuja...
Värinokkosen näköinen köynnös kasvoi rehevänä eräällä kallioseinustalla.
Voiko värinokkonen menestyä metsän reunassa? Tai ehkä kasvituntemuksessani on
tässä kohti aukko.
Parsapelto!? Sanotaan että vasta kymmenvuotias juurakko tekee pieniä syötäviä töpöjä,
mutta nämä ovat olleet syksyllä isoja röyhyjä. Pitää palata toukokuussa paikalle katsomaan,
mitä maasta pönkii.
Kummallisia ruusukkeita tupsahteli valtavasti, näihinkin pitää palata (mitä ne ovat isoina).
Lumikellojakin löytyi!

16.3.2015

Maanantairetki: jäiden lähtö ja raikkaampi ilma


TV-meteorologi sanoi aamulla, että ilmanlaatu Helsingin keskustassa on erittäin huono kuivan ilman ja pölyn vuoksi. Hyvä syy siis lähteä kauemmas kantakaupungista, raikkaammille merenrannoille.

Maanantaisin saa ylipäänsä retkeille varsin rauhassa, usein viikonloppuisin Ruuhka-Suomen kauniit luontopaikat ovat kansoitettuja, joskus metsäpolulla on ollut jopa tungosta (vaikka hyvä että ihmiset tykkäävät lähiluonnostaan). Jos siis mahdollista, ajoitan retkeni niin, etten törmäisi liian moniin lajitovereihin. Horisonttiin on kivempi tuijottaa jäänrippeiden sipinää ja ritinää kuin ihmisten pulinaa kuunnellen.

Sellainen ajattelemattomuus kävi tänään, etten ottanut eväitä mukaan: retket venyvät aina ajateltua pitemmiksi (uudet mutkat ja kivenkolot pitää tutkailla) ja ulkoilmassa tulee tunnetusti nälkä.

Farewell, sea ice!
The air quality was poor at Helsinki downtown area today due to dust and the dry season, 
therefore I made a trip to a more fresh environment, away from the city centre and the crowds.

5.3.2015

Toiveikas kierros

On ollut sen verran lämmintä, että lähdin toiveikkaana katsomaan, joko kasvitieteellisessä puutarhassa näkyisi jokakeväisiä tuttuja...
*
It has been such a warm winter and early spring that I guessed some of my plant friends at the Botanical Garden might be blooming already...

Lehtonäsiä ei pettänyt "aikaisella kilpailustrategiallaan"!
Daphne mezereum

Vaaleat jouluruusut olivat vielä nupuillaan, mutta roosat kukkivat nuokkuvin niskoin.
Helleborus

Talventähtien kasvupaikkaa oli möyhennetty (hyvä niin), mutta muutama kellertävä verso pönki jo esiin. Kukkamatto luvassa viikon-parin päästä?
Eranthis hyemalis / Winter aconite

Tämmöistä on remontoitu: uudet kukkapenkit käytävineen. Minkäköhän näköisiä 
"kasvinäyttelyitä" on luvassa? Jokohan ehtivät ensi kesäksi?
Waiting for the new plant and flower presentation after the garden renovation. (Perhaps I prefer wild and untamed gardens in general, but it's ok to have an arranged one as the botanical "crown".)